meer info over
Behandeling
Behandeling
De behandeling begint altijd met een eerste intake gesprek waarin we kennismaken, klachten en hulpvraag bespreken en samen bekijken of mijn behandelaanbod goed bij jou aansluit. Vaak zullen er daarna nog 1 of 2 intakegesprekken plaatsvinden om je verhaal beter in kaart te brengen en eventueel aanvullende diagnostiek te doen voordat we een behandelplan opstellen. In sommige gevallen komen we aan het eind van het eerste gesprek al tot een voorlopig behandelplan.Doorgaans zal de behandeling dan starten met het verder in kaart brengen van wat er speelt. In het geval van CGT behandeling zal dit vooral gaan om het in kaart brengen van je gedachten, gevoelens en gedrag in het hier en nu. Als we met schematherapie starten gaan we onderzoeken hoe jouw levensgeschiedenis jou gevormd heeft, welke patronen daarin ontstaan zijn en hoe deze je in het hier en nu belemmeren. Dit werken we dan uit in een overzichtelijk model zodat we dit er steeds weer bij kunnen pakken.
meer info
Naast de volledige opleidingen tot schematherapeut, cognitief gedragstherapeut en systeemtherapeut ben ik breed opgeleid tot psychotherapeut en beschik daarmee over een zeer breed therapeutisch arsenaal. Hieronder kan je meer lezen over de stromingen waar ik het meeste affiniteit mee heb.
patronen doorbreken
Schematherapie is geschikt voor mensen die al langere tijd vastlopen door patronen die ze hebben ontwikkeld in hun jeugd en hier graag aan willen werken. Die eventueel al klachtgerichte behandelingen hebben gehad, en ‘wel weten hoe het zit’, maar dit niet goed kunnen voelen. Dus als je bijvoorbeeld wel weet dat je de moeite waard bent, maar dit niet zo kan voelen. Deze patronen uiten zich vaak in hardnekkige angst of stemmingsklachten, emotieregulatieproblemen, zelfbeeld en/of relatieproblemen. Ook vermoeidheid en middelengebruik kunnen hier mee samenhangen. Schematherapie maakt gebruik van cognitieve, gedrag en ervaringsgerichte technieken. Met name de ervaringsgerichte technieken worden als effectief ervaren om op gevoelsniveau verandering te bewerkstelligen.
klachtgerchte therapie
CGT is een relatief kortdurende behandeling (meestal 10- 20 sessies) waarin gericht aan klachten wordt gewerkt nadat deze eerst goed in kaart zijn gebracht. Vaak wordt er bij veelvoorkomende klachten ook met vaste behandelprotocollen gewerkt. Over het algemeen zul je tussen de sessies thuis met huiswerkopdrachten aan de slag gaan. In het begin vooral gericht op registratie van klachten, daarna op verandering. daarbij zal de focus aan de ene kant op je manier van denken liggen, aan de andere op het toepassen van nieuw gedrag.
CGT technieken worden ook in andere behandelingen zoals schematherapie ingezet, en gebruikt bij het leren omgaan met symptomen van ADHD en autisme.
overige technieken en stromingen
EMDR (Eye Movement Desensitisation Reprocessing) is een veel gebruikte en effectieve techniek voor het verwerken van traumatische ervaringen. Je wordt tijdens EMDR gevraagd naar een beeld te kijken van de nare ervaring, terwijl er tegelijkertijd afleiding geboden word, meestal middels oogbewegingen. Dit de je steeds weer, tot het kijken naar het beeld geen spanning meer geeft en de ervaring verwerkt is.
ACT (Acceptance and Commitment Therapy) richt zich op het omgaan met klachten en onprettige emoties. Uitgangspunt van ACT is dat het vechten tegen klachten en ‘iets niet willen voelen’ juist weer klachten geeft. De behandeling richt zich dan ook op het leren verdragen van wat er nou eenmaal is, naast het richten van aandacht op wat voor jou echt belangrijk is in het leven.
DGT (Dialectische Gedrags Therapie) is oorspronkelijk ontwikkeld voor patiëntenzorg met zelfbeschadigend en suïcidaal gedrag. Het biedt een helder kader voor het omgaan met crisis, die behandelaar en patiënt veel houvast geven. De focus van de therapie ligt grotendeels op het aanleren danwel versterken van emotieregulatievaardigheden.
verwachtingen en samenwerking
Samenwerking vraagt verbinding en dat we allebei aan de slag gaan. Verbinding aangaan kan spannend zijn. Bijvoorbeeld als je vaak ervaren hebt dat je vertrouwen geschaad werd, of je niet welkom en gewaardeerd hebt gevoeld. Het mag dus ook wat tijd kosten om je veilig te voelen en je open te stellen, en we zullen het hier zonodig ook over hebben en kijken wat je daarin nodig hebt. Tegelijkertijd is therapie ook hard werken, je wordt er moe van, het voelt niet perse ‘fijn’ en het werkt alleen als je ook tussen sessies door aan de slag gaat. Dat is wat ik van jou verwacht.
Van mij mag je net zo goed iets verwachten. Namelijk dat ik mijn best doe jou te begrijpen en dat ik aandacht voor je heb. Dat ik me aan onze afspraken houd en respectvol omga met wat je mij vertelt en wie je bent. Hier hoor ook bij dat ik eerlijk tegen je ben over hoe ik naar je problemen kijk en ook dat ik het laat weten als ik je niet verder kan helpen. Ik zal dan met je meezoeken naar waar je wel goed geholpen kan worden.